torsdag 19 mars 2009

Trainspotting


Regi:Danny Boyle
Utgivningsår: 1996
Cast: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald.

Handling
Mark Renton är heroinmissbrukare i Edinburgh och lever ett snabbt liv. Tillsammans med sina kompisar Sick-Boy, Spud och Tommy går deras liv ut på att råna och stjäla pengar till sitt heroinmissbruk. När Mark bestämmer sig att sluta med heroinen gör kompisarna det samma. Men efter att insett att livet inte har något att erbjuda dem så väljer de att gå tillbaka till heroinet. Efter att Mark och Spud blir gripna av polisen påbörjar Mark ett metadonprogram men detta hjälper homom inte och efter en överdos så blir han inlåst av sina föräldrar för att en gång för alla bli helt ren.

Personligt omdöme
Detta är en riktigt klassiker. Med ett persongalleri som jag aldrig sett i en film förut. De många karaktärerna för att man alltid hittar sin egna favorit. Mark som är den "vanliga" killen som har ramlat dit. Sick-Boy som med sin självsäkra stil. Spud med sin barnsliga charm och lite efterblivna sinne, eller varför inte psykopaten Begbie som inte använder sig av droger utan går helt och hållet på våld och den adrenalinkicken.
Även om detta är ett drama så finns det en hel del komiska inslag i filmen. Vilket nog är ett måste när man gör en film på ett sådant allvarligt tema. Skådespeleriet är i världsklass och bilder från ett grått Edinburgh är helt fantastiska. Ewan McGregor gör en kanonroll som Mark Renton men helt klart den bästa rollen får gå till Robert Carlyle som den psykotiske Begbie.
Filmen är uppdelad i två stora stycken. En del där man får följa Mark Rentons väg att bli fri från heroinet och en andra del där man får följa med Mark till London där han börjar sitt nya liv. Även om det livet inte går riktigt som han har tänkt sig.
Danny Boyle har lyckats ge tittaren en chans att se in i en värld som inte många kommer att få se. Även om man inte får se hela den världen utan kanske bara kika in genom dörrspringan. Filmen är väldigt realistisk och beskrivs av personer som lever eller har levt i heroinmissbrukarkretsat som väldigt realistisk. Så om du inte har sett denna film så se till att köpa den och ställa i ditt bibliotek. Detta är en klassiker.

Betyg
9/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar