torsdag 5 mars 2009

Fight Club




Regi:
David Fincher
Utgivningsår: 1999

Cast:Edward Norton, Brad Pitt, Meat Loaf, Helena Bonham Carter.
IMBD: Fight Club

Handling

Edward Norton
spelar The Narroter en man i sina bästa år med ett bra jobb och en lägenhet med inredning från IKEA. The Narroter lider av sömnsvårigheter och söker hjälp hos läkare som vägrar skriva ut tabletter till honom. Istället får han rådet att besöka hjälpgrupper för personer med testikelcancer. Dessa besök hjälper honom att sova ut men han känner sig snart tvungen att besöka fler och fler hjälpgrupper. Där träffar han även Marla Singer även hon en "bedragare" som besöker hjälpgrupperna. Detta får honom att snart få tillbaka sina sömnbesvär.

Under en flygresa möter The Narroter mannen Tyler Durden spelad av Brad Pitt, som är handelsresande i tvål. När The Narroter äntligen kommer hem är hans lägenhet sprängd och han har ingenstans att ta vägen. Han ringer den enda som han kan komma på Tyler Durden. De två beger sig till en bar och dricker sig berusade. De två börjar sedan att slåss på en parkeringsplats innan de beger sig till Tylers rivningshus. Efter ytterligare slagsmål får de publik och etablerar sedan sin "Fight Club" i barens källare.


Personlig Omdöme

First rule! You don't talk about Fight Club! Second Rule! You don't talk about Fight Club! Third rule! You don't talk about Fight Club! Dessa regler finns redan inpräntade sedan länge i min och många andras medvetande. Filmen blev en klassiker redan när den kom och har under dessa år åldrats med värdighet. Brad Pitt gör en strålande insats i rollen som Tyler Durden där han får visa upp sina mörkare sidor av skådespeleriet. Meat Loaf gör även han en bra insats i rollen som Bob, mannen med bröst som The Narroter träffar på en av sina stödgrupper. En av de mest minnesvärda scenerna är när The Narroter och Tyler kliver på en buss och ser en reklam för Calvin Klein "Is that what a real man is supposed to look like?" Den här filmen är inte något som man bara ska sätta på och slötitta på den blir mycket bättre om man väljer att verkligen titta. Den är en perfekt film att titta på tillsammans med kompisar och alla bör finna något som de gillar. Det är våld, humor, spänning och mystik.

Nästan varje gång som jag ser en film av detta slaget ställer jag mig frågan vad den egentligen handlar om. Jag vill gärna tro att den handlar om manlig vänskap och hur viktigt det är med ett utlopp för sina inre tankar och oftast sjuka ideér.


Betyg:
8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar