måndag 23 mars 2009

King Salomon's Mines


Regi: J.Lee Thompson
Utgivningsår: 1985
Cast: Richard Chamberlain, Sharon Stone, John Rhys-Davies
Svensk Titel: Kung Salomons Skatt

Handling

Äventyraren Allan Quatermain träffar den vackra Jessie Huston och tillsammans skall de leta reda på Jessies far som försvunnit i Afrikas djungel. Snart upptäcker de att de han hittat en karta som talar om vcar Kung Salomons gruvor finns. Äventyret genom Afrika går genom djungeln och på resan stöter de på nazister, kannibaler och vilda djur. Det ser ut som om alla vill komma åt Kung Salomons skatt.

Personligt omdöme

Detta är en äventyrsfilm som bygger på en gammal legend och hela filmen är en kopia på Indiana Jones äventyr. Men det är inte någon bra kopia. Allan Quartermain är inte alls lika intressant som Indiana Jones. Det har gjort ett antal filmer med temat Kung Salomons gruvor den första redan 1937. Just denna omgång fick en direkt uppföljare med namnet "Allan Quatermain and the Lost City of Gold".
Karaktärerna i denna film är så stereotypiska så det är löjligt åt det. Quatermain är en man som inte är rädd för något och klarar av alla situationer med hjälp av en pistol, Jessie som spelas av Sharon Stone är den skrikiga och helt bortkomna tjejen som inte klarar av något alls och bara ställer till bekymmer. Detta är även Sharon Stones första stora roll. Innan denna filmen så var det endast mindre roller för TV. Så man kan verkligen se detta som ett startskott i hennes karriär. De "afrikaner" som förekommer i filmen är rasistiska karikatyrer av folket i Afrika så man nästan skäms. Musiken är riktigt dålig och blev nominerad till en "Razzie" för "Worst Musical Score"
Men om man kan släppa allt detta och bortse från det rätt så dåliga skådespeleriet och de löjliga karaktärerna så är det ett riktigt roligt äventyr. Vissa av scenerna när man befinner sig i vildmarken är helt otroligt vackra. Och kan man tömma sin hjärna och bli ett barn på nytt så är det en riktigt trevlig film för familjen en söndagseftermiddag.

Betyg
5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar