onsdag 9 september 2009

Död Snö



Regi: Tommy Wirkola
Utgivningsår: 2009
Cast: Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen, Charlotte Frogner, Lasse Valdal.
IMDB: Död Snö


Handling

Sex kompisar bestämmer sig för att under påsklovet bege sig till en stuga i de norska fjällen. Där skall det drickas öl, åkas skidor, mysas och vem vet kanske kan det bli lite underbar sex i den vackra fjällvärlden. Men i fjället döljer sig en ondska som levt kvar sedan andra världskriget. I fjällen lever de tyska nazizombierna kvar... För dem tog kriget inte slut.


Personligt omdöme

Oj oj oj jag vet inte vart jag skall börja. Det här är redan en kultrulle. Redan under inspelningarna hörde jag rykten om denna film. Och allt var sant. Det här är en riktigt underhållande splatterfilm. Där blod, motorsågar, hagelbössor, knivar och yxor är receptet för att göra något som få kommer att uppskatta fullt ut. Men vi här på Kulturzombien kan inte annat än ställa oss upp och applådera detta norska mästerverk.
Nu till vad som är bra med filmen. Skådespeleriet är inte i absolut världsklass långt ifrån. Specialeffekterna är underbart överdrivna och blodet så mycket blodigare än vad riktigt blod skall vara. Då man är i fjällen så är vit snö den största kontrasten som man arbetar med och det röda blodet blir ännu rödare när det skvätter i snön. Det känns väldigt klassiskt att använda sig av den ultimata ondskan i form av nazister.
Väldigt roligt att se en splatter från vårt underbara grannland i väst. Ännu roligare att se att zombiefilmerna har fått ett enormt uppsving de senaste åren. Men till vem riktar sig den här filmen då? Självklart riktar den sig till 14-15 åringar som vill se lite äckelpäckel i rutan men även till oss lite äldre som fortfarande med kärlek minns Peter Jacksons mästerverk Braindead och Bad Taste. Enda anledningen till att betyget sänks lite är att ljudet är lite dåligt och man får vissa karaktärer att överleva allt för länge och vissa dödsögonblick är för långa.

Betyg
7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar