lördag 13 mars 2010

Tropa de Elite



Regi:
José Padihla
Utgivningsår: 2007
Cast: Wagner Moura, André Ramiro, Caio Junqueira, Milhem Cortaz
IMDB: Tropa de Elite


Handling


Polisen i Brasiliens Rio De Janeiro är korrupta och tar varje chans att tjäna lite extra. Mitt i detta kaos kommer två polisaspiranter Neto och Matias. Snart märker de att deras kamp som hederliga poliser inte fungerar. Efter att de räddat sin närmaste chef från att dödas av poliser och langare i en favela får kapten Nascimento upp ögonen för de två. Han erbjuder dem en plats i sin elitstyrka av militärpoliser. Nascimento själv har tröttnat på sitt jobb. Han är stressad och hans fru skall snart ha barn. Han vill inte längre riskera sitt liv varje dag. Sakta men säkert ser han sin efterträdare i gruppen. Och Nescimento skall få sluta sitt jobb så fort hans sista uppdrag är slutfört.

Personligt omdöme

Det här var en mycket annorlunda film. Inte bara sett till miljöerna som är väldigt främmande för oss här i Sverige utan även för den mentalitet som finns i grundhistorien. Vem är det som är ond vem är det som är god? Vi är vana att se poliser som något som sätter brottslingar och langare i fängelse. Visst ser vi även poliser som mutas och är onda. Men de poliser som mutas här är inte onda de är goda, eller är dom det? De poliser som dödar är de goda eller är de onda? Visst vi ser poliser döda i de filmer som vi vanligen ser. Men är det rena avrättningar? Det är det i den här filmen. Men avrättningarna framställs som något bra och något rätt.

Skådespelarna håller en hyffsad klass inte så mycket mer. Ljussättningen är i toppklass. Tyvärr så är inte kameraarbetet på topp. Det känns under långa stunder som en studentfilm filmad med en handhållen kamera. Vilket är riktigt synd då det förstör mycket av känslan och i vissa fall fick mig lite illamående med sina skakningar. Historien är spännande och välgenomtänkt. Tyvärr faller den delvis på att viktiga saker är borta. Historien lämnar frågor som man aldrig får svar på. Men roligt är det att se en brasiliansk film. Det är inte speciellt ofta vi får se dessa i vårt kalla land här uppe i norden. Det ryktas om en fortsättning på denna film och jag hoppas att denna film förbättrar sina fel och brister för då kan det bli en riktig kanonfilm.


Betyg

6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar