söndag 2 augusti 2009

Empire of the Sun




Regi:
Steven Spielberg
Utgivningsår: 1987
Cast: Cristian Bale, John Malkovich, Ben Stiller, Joe Pantaliano, Nigel Havers.
Svensk Titel: Solens Rike
IMDB: Empire of the Sun


Handling
James Graham lever tillsammans med sina föräldrar ett liv i lyx i Shanghai. Där engelsmän har byggt upp sitt egna lilla samhälle inne i shanghai. james har aldrig behövt känna sig hungrig eller ens gjort något själv utan har hela sitt liv haft betjänter och chafförer som passat upp på honom och hans familj. Men 1941 så invaderar Japan Shanghai och i oredan som följer tappar James bort sina föräldrar. Han får nu leva på gatan och lära sig att ta hand om sig själv. På gatan möter han Basie och de slår följe en kort tid innan de blir infångade av Japaner och förda till fånglägret Soo Chow. Återigen måste James lära sig att det endast är de starka som överlever i lägret.


Personligt omdöme

Vad skall man säga... Det här är en av de bästa filmerna som gjorts. Christian Bale gör en enorm bra rollprestation som den unge James Graham. Skådespelarna som är med i denna film är enormt duktiga och det finns så många att rabbla dem skulle ta hur lång tid som helst. Effekterna i filmen är trovärdiga och flygscenerna är helt otroliga. Kanske inte lika läckra som i Top Gun men håller helt klart en egen klass. Att se scenerna med John Malkovich och Christian Bale gör att man kan känna att det fanns en slags koppling mellan dem under inspelningarna.
Att se Christian Bale som ett litet barn känns lite annorlunda nu när man har sett honom i The Dark Knight och även i Terminator. Och jag fick svårt att hålla mig för skratt i början av filmen när Christian Bale sjunger i en gosskör och sjunger "Suo Gan". Om det är Christian som sjunger skall jag vara osagtoch jag skulle gissa på att det inte är han. Men det blir väldigt roligt om man tänker på honom som The Dark Knigt.
Det finns en hel del välspelade scener och dialogerna är verkligen knivskarpa. Kanske vackrast är den tysta vänskapen som James utvecklar med en japansk pojke vars högsta dröm är att få bli pilot. Döden som alltid är närvarande i filmen spelar inte en stor roll utan är mest något som bara finns där. Ungefär på samma sätt som jag kan tänka mig döden befann sig i fångläger. Den fanns där men man brydde sig inte så mycket om den. En död person innebar att det kom mer mat till andra. En grym kall och hård verklighet. Även om filmen inte fångar hela verkligheten så tror jag att det är så nära som man kan komma i en film.

Betyg
10/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar