tisdag 11 augusti 2009

The 6th Day



Regi: Roger Spottiswood
U
tgivningsår: 2000
Cast: Arnold Schwarzenegger, Michael Rapaport, Sarah Wynter, Tony Goldwyn, Robert Duvall
IMDB: The 6th Day


Handling

I en nära framtid där jordens befolkning har hotats av fisken i havet försvinner och djuren räcker inte till så uppstår behovet att klona. Men när man börjar klona människor blir den politiska pressen för stor och man antar en lag som kallas "6th day". Ett förbud mot att klona människor eller ens försöka klona människor. I denna värld lever Adam Gibson och försöker tillsammans med sin vän driva ett företag med äventyr på sin dagsplanering. På Adams födelsedag dör hans dotters älskade hund. Men eftersom kloningen har gått så långt att man nu kan klona sina husdjur samma dag som de dör så vill Adams fru att han klonar hunden utan att berätta för dottern att hunden har gått bort. Då under dagen har Adam en flygning tillsammans med en väldigt viktig kund. Men hans partner övertalar honom att låta honom flyga kunden och istället gå och köpa en klonad hund tills sin dotter. Adam som inte är helt säker på att detta med kloning är 100% säker väljer istället att köpa en docka till sin dotter men när han kommer hem är han redan hemma med en ny hund...

Personligt omdöme

I det stora hela är detta en rätt så medelmåttig actionfilm men med en lite rolig tvist. Att Arnold är en legend inom actionfilm är det väl få som en kan argumentera emot och här har han till och med två roller. Skådespeleriet är rätt så hyffsat och actionscenerna står sig bra om man jämnför med andra filmer. Men även om storyn kunde vara bra så har man istället valt att förenkla manuset så pass att det blir en actionfilm som en 12 åring skulle förstå. Lite tråkigt då man för en gång skull vågar ta ut svängarna lite i storyn. På något sätt känns det som om det saknas något i denna klassiska film. Arnold Schwarzenegger gör en vanlig insats på skådespeleriet och det finns en hel del ljusglimtar. Robert Duvall är helt underbar som en doktor med döende fru som har klonats förr men inte vill bli klonad igen... En underbar insats även om det är en liten biroll.

Det finns några saker som jag verkligen gillar med den här filmen och det är de "helikopterflygplanen" som de använder sig av. Bara de läckra flygscenerna med dessa är värda att se filmen för. Även om detta inte är en film som hör till de bästa filmerna med Arnold Schwarzenegger så förvänta er inga underverk. Det är inte en massa explosioner utan "hyffsat äkta" action, om man kan blunda lite för laserpistolerna. Budskapet med filmen känns väldigt 1800 tal med sitt "Guds vilja sker" men jag köper det för denna gången även om jag inte gillar moralkakor i mina actionfilmer.

Betyg
5/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar